pátek 7. července 2017

Neobyčejně lahodná obyčejná buchta a proč nikdy nepeču jednu věc dvakrát

Dnešní doba je plná novinek, všechno hrozně rychle letí kupředu. V oblasti pečení tomu není jinak. Hledáme a vymýšlíme stále nové recepty, objevujeme nové chutě. Vybíráme si ze spousty směrů, žádáme, aby výrobky byly RAW, bezlepkové, bezlaktózové, bez cukru. Aby byly dietní, lehké, malé, osvěžující. Aby lahodily nejen chuťovým pohárkům ale také očím.
Staré dobré buchty už téměř vymizely ze seznamu našich přání.
Myslím, že ale není na škodu čas od času upéct pěknou poctivou sytou buchtu.

Suroviny na těsto:
2 vejce
1/2 hrnku cukru
3/4 hrnku řepkového oleje
2 hrnky celozrnné žitné mouky
3 lžíce kakaa
1 prášek do perníku
1 hrnek (a více) mléka
2 hrsti předem namočených rozinek

Suroviny na náplň:
domácí marmeláda
2 balení polotučného tvarohu
cukr
1 vanilkový cukr
2 vejce
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1/3 hrnku mléka

Suroviny na polevu:
balení 80% čokolády
trocha mléka
100 g rozemletých ořechů (kešu, mandle, vlašské ořechy)
hrst předem namočených rozinek

Postup:
Nejprve vyšlehejte cukr s vejci a olejem do pěny. Ve větší míse smíchejte všechny ostatní sypké ingredience a pomalu přimíchávejte vyšlehanou pěnu. Vše zalévejte mlékem, dokud nevznikne hutnější tekuté těsto. Sceďte rozinky a přimíchejte do těsta.

Ve druhé míse si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh oslaďte podle chuti, přidejte ostatní ingredience a vše pořádně rozmíchejte.

Na plech vystlaný pečicím papírem nalijte polovinu těsta. Na těsto po lžičkách naneste kopečky marmelády a vše zalijte tvarohovým krémem. Na ten nalijte zbytek těsta.

Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut na 170 °C.

Buchtu nechte vychladnout a mezitím připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s mlékem a polevou polijte vršek buchty. Do teplé čokolády nasypte rozemleté ořechy a rozinky a výsledek nechte pořádně vychladnout.





A proč nikdy nepeču jednu věc dvakrát? Ráda zkouším nové věci, nové chutě, nové vůně. Když se mi něco podaří, hledám další možnosti. Ale hlavně... Ještě se mi nestalo, aby se mi stejný dezert podruhé povedl lépe, nebo alespoň stejně jako první verze.
Jako třeba s touto buchtou. Byla opravdu lahodná a z plechu zmizela dřív, než jsem ji stihla vyfotit. Tak jsem ji pekla napodruhé, abych měla co dát na blog. No a samozřejmě se nepovedla tak dobře. Špatně jsem si rozdělila těsto, takže vrchní vrstva byla spíše tvaroh šmrncnutý těstem. Naštěstí to nic nezměnilo na chuti. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat