pondělí 30. října 2017

Tvarohový koláč bez mouky

Venku je škaredě, že by ani psa nevyhnal? Chybí Vám letní slunečné dny a pohoda u vody? Nejraději byste se uložili k zimnímu spánku a probrali se až tehdy, kdy jarní paprsky něžně zaklepou na okno a řeknou nám, že zima už je pryč a je zase čas začít žít?
Naprosto Vám rozumím. Ale kdybychom se rozhodli prospat v kuse několik měsíců, přišli bychom o spoustu dobrot. Jako třeba o tenhle extra tvarohový koláč, který chutná nejlépe po dvou dnech spánku v lednici.
Tak ze sebe setřeste zimu a pojďte se zahřát k troubě. Nebudete litovat.

Suroviny na korpus:

1 hrnek jemně namletých ovesných vloček
1/2 hrnku jemně namletých pohankových vloček
1/2 hrnku předem namočených hrozinek
1/2 hrnku namletých vlašských ořechů
1 banán
1 vejce
1 lžíce povoleného kokosového oleje
2 lžíce holandského kakaa

Suroviny na tvarohovou vrstvu:

2 balení tvarohu se smetanou (800 g, lze zakoupit v Lidlu)
1 balení mascarpone (200 g)
1 balení zakysané smetany (180 g)
třtinový cukr dle chuti
1 vejce
2 vrchovaté lžíce arašídového másla

Postup:

Banán rozmixujeme s vejcem, vlijeme do větší mísy a promícháme se všemi zbývajícími surovinami. Těsto natlačíme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct na 180 °C.
Zatímco se korpus peče v troubě, připravíme si tvarohovou vrstvu. A to naprosto jednoduše. Veškeré suroviny smícháme dohromady tak, abychom se zbavili pokud možno všech hrudek.
Z trouby vyjmeme předpečený korpus, nalijeme na něj tvarohovou vrstvu a pečeme znovu na 180 °C, dokud vršek nezačne zlátnout.
Hotový dort necháme vychladit v lednici nejlépe přes noc.





Žádné komentáře:

Okomentovat