neděle 28. května 2017

Grepové košíčky se sladkým přelivem

Experimentujeme! Venku je konečně vedro k padnutí, chce to nějaký osvěžující dezert k ledové kávě. Omylem jsem místo pomerančů koupila grepy, a co teď s tím, když to u nás nikdo nejí? Zkusila jsem hořký grep přesvědčit, aby byl sladkou dobrotou, kterou si prostě budu chtít dát. A povedlo se.

Jo a jedna technická: Pokud máte doma taky nějaké ty ajťáky, co ofrňujou už jen nad samotnou představou grepu v jakékoli formě a podobě, vůbec jim neříkejte, co máte v úmyslu a pro jistotu jejich porci pokapejte javorovým sirupem.

Suroviny na grepové košíčky:
160 g (rostlinného) másla
¼ hrnku cukru (samotné košíčky jsou poměrně hořké, pokud si potřebujete život více osladit, použijte ½ hrnku cukru)
1 vanilkový cukr
1 lžíce strouhané kůry z chemicky neošetřeného grepu
¼ hrnku vymačkané šťávy z grepu
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1 lžíce škrobu
½ lžičky jedlé sody
špetka soli

Suroviny na přeliv:
1 na kolečka nakrájený mražený banán
1 na kostky nakrájená mražená nektarinka
½ tabulky hořké čokolády (80%)
trocha (rostlinného) mléka

Na dokončení:
drobky z jednoho grepového košíčku
javorový sirup

Ve vetší míse vyšlehejte máslo s cukrem a grepovou kůrou. Postupně přimíchávejte šťávu, mouku, škrob, sodu a sůl. Míchejte, dokud nevznikne lepkavé těsto. To přendejte na pečicí papír, zabalte a dejte přes noc do lednice nebo alespoň na hodinu do mrazáku.

Z těsta tvořte kuličky, kterými vyplníte dobře vymazané a vysypané muffinové košíčky nebo formičky na košíčky. Těsto natlačte na stěny košíčků a pečte cca 15 minut na 180 °C. Těsto se nafoukne a vyplní tak celý prostor formičky. Pečte do zezlátnutí těsta. Před vyklepnutím z košíčků nechte vychladit.

Po vyklepnutí obětujte jeden košíček na přeliv a rozdrobte jej na malé kousíčky.

Mezitím vytvořte přeliv:
Banán s nektarinkou rozmixujte, čokoládu rozpusťte s mlékem do husté polevy. Na každý košíček dejte lžíci ovocného mixu, zalijte čokoládou a posypte drobečky z jednoho košíčku, popřípadě ještě pokapejte javorovým sirupem.


Skladujte v lednici a podávejte chlazené. 



Žádné komentáře:

Okomentovat