středa 7. června 2017

Losos s batáty a jahodovým salátem

Nebývá to u nás zvykem, ale občas se stane, že kromě pečení také něco uvařím. Pokaždé je to velmi napínavé, protože do poslední chvíle a do prvního sousta z talíře vůbec netuším, jestli bude jídlo chutné. Všechno, co vařím, je děsně jednoduché a rychlé. Ovšem masožravci budou z mého jídelníčku pravděpodobně zklamaní, když už čas od času napíšu ajťákovi na nákupní lístek "maso", tak je to ryba. Jako dnes. Moje nejvíc nejoblíbenější na celém široširém světě - losos.

Suroviny na 2 porce:
2 velké plátky lososa
2 středně velké batáty
10 středně velkých jahod
2 hrsti salátu (baby špenát, rukola, polníček, ...)
2 hrsti slunečnicových semínek
šťáva z jedné limety
řepkový olej
sůl

Batáty pořádně omyjte a ve slupce pečte na plechu s pečicím papírem cca 1 a 1/2 hodiny na 200 °C. Prostě tak dlouho, dokud nejdou hladce propíchnout vidličkou.
Lososa omyjte, osušte, lehce osolte a opečte na pánvi s kapkou řepkového oleje.
Salát a jahody omyjte. Salát natrhejte na kousky, jahody pokrájejte na drobno, oboje smíchejte. Slunečnicová semínka opražte nasucho na pánvi po lososovi, přidejte k salátům s jahodami a zalijte šťávou z limety. Pořádně promíchejte.
Upečené batáty překrojte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky.

Na nakrájené batáty položte plátek lososa a ozdobte jahodovým salátem.





Žádné komentáře:

Okomentovat