pondělí 30. října 2017

Podzimní quiche

Když je venku taková zima, jako dnes, cloumá mnou ledový vítr, z nebe se snášejí mrazivě štiplavé dešťové kapky a v práci to nestojí za nic, představuji si, jak přijdu domů, uvařím si velký hrnek čaje, připravím si něco dobrého k snědku a zalezu si pod deku s napínavou knihou. A úplně nejlepší je, když přijdu domů a to něco dobrého k snědku už na mě čeká v lednici a stačí to jen přihřát v mikrovlnce. A když to něco dobrého k snědku je quiche s dýní, nivou a ořechy, je den najednou zase krásný.

Suroviny na těsto:

200 g celozrnné špaldové mouky
100 g vychlazeného másla
půl lžičky soli
2 a více lžic chladné vody

Suroviny na náplň:

250 g dýně hokaido
1 hruška
200 g sýru niva
80 g ořechů (já použila mandle a pistácie)
2 hrsti čerstvých špenátových listů
80 g zakysané smetany
trocha mléka na zředění
sůl, pepř, řepkový olej

Postup:

Máslo nakrájíme na malé kostky a na válu rukama vypracujeme těsto smícháním všech surovin. Těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme do lednice.
Nyní si připravíme suroviny na náplň.
Dýni omyjeme a vydlabeme vnitřek (neloupeme). Nakrájíme na tenké plátky, poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme řepkovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 180 °C, dokud není dýně měkká. Hrušku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Ořechy nasekáme na větší kousky. Sýr nastrouháme. Zakysanou smetanu smícháme s trochou mléka, aby vznikla lehce tekutá směs.

Těsto vyndáme z lednice, rozválíme, rukama napěchujeme do olejem vytřené formy po celé ploše (i po stěnách) a propícháme vidličkou. Zatížíme (např. kulatou zapékací mísou naplněnou zčásti studenou vodou) a pečeme 10 minut na 180 °C. Zčásti upečený korpus vyjmeme a navrstvíme na něj dýni a hrušku. Postupně střídáme jednotlivé plátky dýně a hrušky. Quiche posypeme ořechy, nastrouhaným sýrem a listy špenátu. Zalijeme jej zředěnou zakysanou smetanou a necháme péct dalších 30 minut na 180 °C (dokud vršek koláče nezezlátne).

Ihned podáváme.



2 komentáře: