Jste pozvaní na svatbu, novomanželé
si přejí jako svatební dar obálku a Vy přemýšlíte, jak ji originálně zabalit?
Já jsem se rozhodla pro svatební perník. Nutno podotknout, že novomanželé
objevili obálku až o zatraceně mnoho dní později, když se dohadovali, zda perník
zbaštit, nebo vystavit a při vášnivé argumentaci perník otočili a našli
přilepenou obálku. Z té radosti zůstal perník ušetřen bolestivé smrti
ukousáním…
Recept na svatební nebo klidně vánoční či velikonoční
perníčky je od mé babičky. Hotové perníky jsou měkké, voňavé, a když je ještě
přizdobíte cukrovým krémem, můžete si být jistí, že láska projde žaludkem.
Suroviny na jeden velký svatební perník a deset
„odkrojkových“ perníčků:
0,5 kg hladké mouky
50 g másla
100 g medu
150 g cukru moučka
3 vejce
10 g jedlé sody
1 prášek do perníku
2 vrchovaté lžíce kakaa
1 žloutek
Rukama vypracujte těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte
hladkou mouku. Hotové těsto nechejte nejlépe dva dny odležet v lednici.
Poté jej vyválejte, vykrájejte, perníky potřete žloutkem zředěným
s trochou vody a pečte na pečicím papíru na 180 °C. Že je perník hotový
poznáte jednoduše – zapíchněte do něj špejli a pokud ta zůstane po vytažení
suchá, máte napůl hotovo.
Druhá polovina spočívá ve zdobení. Na polevu budete
potřebovat:
1 bílek
150 g cukru moučka (toto množství je orientační, mě vždy
spousta polevy zbyde)
1 lžička citronové šťávy
Všechny suroviny na polevu smíchejte v misce. Moje
babička říká, že aby byla poleva, jak má být, musí se míchat minimálně půl
hodiny. A já se bojím takovou tradici porušit, takže míchám, dokud mi neupadne
ruka.
Hotovou polevou naplňte zdobicí sáčky a pusťte se do díla.
Ať žije fantazie!
Žádné komentáře:
Okomentovat