pondělí 3. dubna 2017

Šlehačkový dort

Doma byl přebytek přezrálých banánů. Syrové už mi lezly i ušima a muffiny peču v jednom kuse. A vůbec, prostě peču v jednom kuse. Venku začíná být horko, chtělo by to něco více osvěžujícího, nepečeného, se šlehačkou a bez mléka. A byl z toho super jednoduchý a rychlý napůl pečený dort s bezlaktózovou šlehačkou. A když jsem ho dozdobila, došlo mi, že jsem si vlastně upekla dort ke svým čtvrtstoletinám.

(25 is the new 20... Said no one ever. Happy birthday to me!)

Suroviny na korpus:
½ hrnku celozrnné špaldové mouky
2 lžíce cukru
1 lžička jedlé sody
1 vejce
1/3 hrnku bezlaktózového mléka (mlékárna Kunín)
60 g másla
50 g 80% čokolády

Suroviny na náplň:
4 černající banány
2 balení 36% bezlaktózové smetany ke šlehání

Suroviny na dozdobení:
strouhaný kokos
sušené datle a hrozinky

Postup:
Máslo nakrájejte na kostky a čokoládu nalámejte. Obě suroviny dejte do misky a na 1 minutu dejte rozehřát do mikrovlnky. Tekutou směs pak důkladně promíchejte.

Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sodu, mléko a vejce a přidejte rozehřátou směs. Vše důkladně promíchejte a nalijte do vymazané a vysypané dortové formy.

Pečte na 160 °C cca 25 minut. Nechejte korpus vychladnout a mezitím si připravte náplň.

Rozinky a datle namočte do převařené vody a po několika minutách sceďte. Banány nakrájejte na silnější kolečka a smetanu vyšlehejte do tuha. Po vychladnutí pomažte korpus částí šlehačky, poklaďte banány a vrch opět potřete šlehačkou. Na závěr dort posypte silnou vrstvou kokosu, rozinkami a datlemi.

Dort můžete dozdobit také strouhanou čokoládou, ořechy, kakaem nebo svíčkami.

Upozornění: Dort opravdu není sladký, pro cukroholiky nutno dosladit.




Žádné komentáře:

Okomentovat