středa 23. srpna 2017

Jak jsme se s ajťákem rozhodli spasit svět

Tenhle příspěvek je také o jídle. Ale o jídle z jiného pohledu. Nebude se tu ani péct, ani vařit, budeme zachraňovat svět.
Já a ajťák se snažíme žít tak, abychom za sebou zanechali v naší Zemi co nejméně stop, abychom nenapáchali mnoho škod, aby naše děti mohly žít obklopeny čistou přírodou a dýchat svěží vzduch.
Neděláme žádná velká gesta, žijeme s přesvědčením, že nejdůležitější je pracovat sám na sobě a ostatní se třeba přidají. Jak to vypadá v praxi? Třídíme odpad, šetříme vodou, nemáme televizi, nemáme auto. Hodně chodíme pěšky a jezdíme hromadnou dopravou. Usmíváme se, snažíme se být milí a užívat si každý den naplno.
Jeden velký zádrhel ale máme v jídle. Často nedokážeme odhadnout množství ani čas, a tak vyhazujeme shnilé ovoce, zeleninu, plesnivé pečivo, měsíc otevřenou a zapomenutou šunku. Nejdřív nás to jenom štvalo, ale pak jsme vymysleli docela elegantní řešení. Předkládám Vám ho jako návrh, nabídku, otázku, zda do toho nechcete jít taky. Je to docela jednoduché a praktické. Základem je kasička s nápisem "na záchranu světa". Pokaždé, když vyhodíme nějaké jídlo, vhodíme do kasičky jeho dvojnásobnou finanční hodnotu. Např., když vyhodíme šunku, která stála 35 Kč, dáme do kasičky 70 Kč. Zatím nevíme, co s penězi uděláme, až bude kasička plná. Možná necháme vysázet stromy, možná přispějeme k vyčistění podzemních vod.
Ať už vybereme dostatek peněz na záchranu světa, či nikoli, stejně dosáhneme toho, že napácháme méně škod. Pokud totiž nenasbíráme plnou kasičku peněz, znamená to, že jsme přestali plýtvat jídlem. A to byl přeci původní plán.
Pokud se Vám náš nápad líbí, budeme moc rádi, když se k nám přidáte, nebo když o tom jen řeknete svým přátelům.
Všichni máme přeci stejný cíl - žít zdravý život na zdravé planetě.


Žádné komentáře:

Okomentovat