pondělí 20. března 2017

Můj první quiche a záhadný lilek

Já nevěděla, jak se čte quiche (pro stejné nezasvěcence je to kiš), ajťák nevěděl, co je to lilek. Tak jsme se oba zase něčemu přiučili.

Suroviny na těsto:
100 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
100 g vychlazeného másla
půl lžičky soli
2 a více lžic chladné vody

Obě mouky, máslo, sůl a dvě lžíce chladné vody smíchejte a rukama vypracujte hutné těsto. Pokud se těsto hodně drobí, přidejte podle potřeby více chladné vody. Těsto zabalte do folie a nechte alespoň 2 hodiny v lednici, doporučuji ale spíše nechat jej v chladu přes noc.

Suroviny na náplň:
1 lilek
250 g Goudy
250 g zakysané smetany Free From
olivový olej
sůl, pepř
4 vejce
provensálské koření
hrst ořechů

Lilek nakrájejte na plátky, poklaďte na papírovou utěrku, osolte, opepřete a nechte jej alespoň 15 minut odstát, aby pustil přebytečnou vodu. Po čtvrt hodině jej ještě důkladně osušte papírovou utěrkou, přendejte na plech s pečicím papírem, potřete olivovým olejem a pečte několik minut na 180 °C.
Sýr nastrouhejte nahrubo a ořechy nasekejte.
V míse smíchejte vejce se zakysanou smetanou a provensálským kořením.

Jak péct:

Odleželé těsto vyválejte a přendejte do kulaté formy vystlané pečicím papírem. Propíchejte jej na několika místech vidličkou. Také bude potřeba jej něčím zatížit, jinak se při pečení vyboulí. Já jsem těsto zatížila víkem ze zapékací mísy. Můžete však na těsto dát pečicí papír a posypat jej fazolemi nebo si takto třeba upéct brambory na zítřejší oběd. Těsto pečte 15 minut na 160 °C. Poté sejměte zátěžovou vrstvu a pečte ještě dalších 5 minut.
Na upečený korpus naskládejte polovinu plátků lilku, zasypte nastrouhaným sýrem a poklaďte druhou polovinou plátků. Vrch zalijte směsí z vajec, smetany a koření a na závěr vše zasypte nasekanými ořechy.

Pečte dalších 30 minut na 180 °C.




Žádné komentáře:

Okomentovat