středa 15. března 2017

Jablečný koláč

Znáte ta líná nedělní dopoledne, kdy se vám vůbec nechce z postele, převalujete se, koukáte na seriály, vstanete až dlouho po poledni, abyste si ohřáli pizzu, a spolu s ní si zase zalezete do peřin a užíváte si toho slastného pocitu, že vlastně nic nemusíte? Já ne. Volné dny trávím aktivním odpočinkem, dělám, co mě baví a samozřejmě tedy hodně peču. Sobotní večery často trávím brouzdáním po internetu a hledáním inspirace na nedělní dezert. Tento víkend to byl zdravý jablečný koláč z ovesných vloček.

Ingredience na těsto:
300 g celozrnných ovesných vloček
130 g bílého jogurtu Free From
lžička jedlé sody
20 g kokosového oleje
3 lžíce medu

Ingredience na jablečnou náplň:
4 velká jablka
40 g rozinek
lžička skořice
šťáva z ½ citronu

Postup:
Nejprve namočíme rozinky do vroucí vody a necháme je odstát. Ovesné vločky rozemeleme na jemno a přidáme zbylé ingredience na těsto. Těsto zpracujeme rukama, zabalíme do folie a necháme odpočinout v lednici.

Mezitím si nachystáme jablečnou náplň. Jablka oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Necháme povařit s citronovou šťávou a skořicí. Sundáme z plotny a přimícháme odstáté rozinky.

Vychladlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme. Do vymazané formy vložíme jednu část těsta, na kterou naklademe jablečnou směs a přiklopíme druhou částí těsta. Tu na několika místech propíchneme vidličkou.

Pečeme cca 20 minut na 180 °C.



Žádné komentáře:

Okomentovat