Znáte ta líná nedělní dopoledne, kdy se vám vůbec nechce
z postele, převalujete se, koukáte na seriály, vstanete až dlouho po
poledni, abyste si ohřáli pizzu, a spolu s ní si zase zalezete do peřin a
užíváte si toho slastného pocitu, že vlastně nic nemusíte? Já ne. Volné dny
trávím aktivním odpočinkem, dělám, co mě baví a samozřejmě tedy hodně peču.
Sobotní večery často trávím brouzdáním po internetu a hledáním inspirace na
nedělní dezert. Tento víkend to byl zdravý jablečný koláč z ovesných vloček.
Ingredience na těsto:
300 g celozrnných ovesných vloček
130 g bílého jogurtu Free From
lžička jedlé sody
20 g kokosového oleje
3 lžíce medu
Ingredience na jablečnou náplň:
4 velká jablka
40 g rozinek
lžička skořice
šťáva z ½ citronu
Postup:
Nejprve namočíme rozinky do vroucí vody a necháme je odstát.
Ovesné vločky rozemeleme na jemno a přidáme zbylé ingredience na těsto. Těsto
zpracujeme rukama, zabalíme do folie a necháme odpočinout v lednici.
Mezitím si nachystáme jablečnou náplň. Jablka oškrábeme a
nastrouháme nahrubo. Necháme povařit s citronovou šťávou a skořicí.
Sundáme z plotny a přimícháme odstáté rozinky.
Vychladlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme. Do
vymazané formy vložíme jednu část těsta, na kterou naklademe jablečnou směs a
přiklopíme druhou částí těsta. Tu na několika místech propíchneme vidličkou.
Pečeme cca 20 minut na 180 °C.
Žádné komentáře:
Okomentovat