Dnes opět jeden recept s pořádnou porcí
laktózy. Pokud se chcete vytáhnout a upéct něco luxusnějšího pro nedietáře,
neváhejte. U pečení tohoto výborného dortu na rodinnou oslavu se projevila moje
cholerická povaha a hysterka ve mně se pěkně rozjela. Inu, nevím jak vás, ale
když mně
teče po kuchyňské lince sladký lepkavý karamel, vytočí mě to do nepříčetnosti.
Ale přesto musím říct – stálo to za to! Spojení banánové chuti s rozinkami,
smetanou a rumem je božské, dort je úžasně vláčný a v puse se nebesky
sladce rozpouští.
Takže, vyhrňte rukávy, lokněte si trochu toho rumu
na nervy, zapomeňte na svou intoleranci laktózy a pojďte do toho!
Co budete potřebovat?
Na korpus:
3 velké zralé banány
100 g hladké mouky
125 g celozrnné mouky
120 g cukru
80 g rozinek
150 g rozpuštěného másla
2 lžíce medu
4 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu
Na krém:
250 ml smetany ke šlehání
250 g zakysané smetany
med podle chuti na doslazení
Na rumovou polevu:
200 g moučkového cukru
80 ml vody
80 ml smetany ke šlehání
2 lžíce rumu
Na dozdobení plátky mandlí.
Postup:
Rozinky zalijte převařenou vodou a nechte odstát.
Mezitím smíchejte ostatní ingredience a rozmačkané banány. Přidejte rozinky a
vše pořádně promíchejte. Nalijte do vymazané dortové formy a pečte
v předehřáté troubě asi hodinu na 140 °. Po vyjmutí nechte
dort vychladnout a mezitím si připravte krém a rumovou polevu.
Krém je úplně jednoduchý. Všechny ingredience
promíchejte dohromady, podle chuti můžete i vyšlehat.
Na rumovou polevu nejprve smíchejte 200 g moučkového
cukru a 80 ml vody v kastrůlku a za stálého míchání zahřívejte, dokud se
cukr nerozpustí. Poté nechte směs vařit cca 10 minut, dokud nevznikne zlatý
karamel. Stáhněte kastrůlek z plotny a velmi opatrně přilijte smetanu a
rum. (A buďte připraveni, že na vás horká směs pravděpodobně začne prskat, tak
nepanikařte jako já…) Vraťte na plotnu a chvilku zahřívejte a míchejte, dokud
se vše nespojí v hladkou polevu.
Až dort zcela vychladne, rozkrojte ho podélně na
polovinu (pokud jste šikovnější než já, rozdělte jej na třetiny). Pláty pomažte
vrstvou krému. Na vrchní díl taktéž přijde smetanový krém. Polevu pak opatrně
přelijte přes dort. (A buďte připraveni, že horká poleva s sebou vezme
část krému a opatlá vám kuchyňskou linku. Proto pracujte opravdu opatrně, ať
jsou škody co nejmenší a nemusíte hysterčit jako já.)
Dort dejte chladit do ledničky a po chvíli jej posypte
plátky mandlí. Podávejte na druhý den.
Žádné komentáře:
Okomentovat