středa 15. března 2017

Slavnostní banánovo-rumový dort

Dnes opět jeden recept s pořádnou porcí laktózy. Pokud se chcete vytáhnout a upéct něco luxusnějšího pro nedietáře, neváhejte. U pečení tohoto výborného dortu na rodinnou oslavu se projevila moje cholerická povaha a hysterka ve mně se pěkně rozjela. Inu, nevím jak vás, ale když mně teče po kuchyňské lince sladký lepkavý karamel, vytočí mě to do nepříčetnosti. Ale přesto musím říct – stálo to za to! Spojení banánové chuti s rozinkami, smetanou a rumem je božské, dort je úžasně vláčný a v puse se nebesky sladce rozpouští.

Takže, vyhrňte rukávy, lokněte si trochu toho rumu na nervy, zapomeňte na svou intoleranci laktózy a pojďte do toho!

Co budete potřebovat?
Na korpus:
3 velké zralé banány
100 g hladké mouky
125 g celozrnné mouky
120 g cukru
80 g rozinek
150 g rozpuštěného másla
2 lžíce medu
4 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu

Na krém:
250 ml smetany ke šlehání
250 g zakysané smetany
med podle chuti na doslazení

Na rumovou polevu:
200 g moučkového cukru
80 ml vody
80 ml smetany ke šlehání
2 lžíce rumu

Na dozdobení plátky mandlí.

Postup:
Rozinky zalijte převařenou vodou a nechte odstát. Mezitím smíchejte ostatní ingredience a rozmačkané banány. Přidejte rozinky a vše pořádně promíchejte. Nalijte do vymazané dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi hodinu na 140 °. Po vyjmutí nechte dort vychladnout a mezitím si připravte krém a rumovou polevu.

Krém je úplně jednoduchý. Všechny ingredience promíchejte dohromady, podle chuti můžete i vyšlehat.

Na rumovou polevu nejprve smíchejte 200 g moučkového cukru a 80 ml vody v kastrůlku a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechte směs vařit cca 10 minut, dokud nevznikne zlatý karamel. Stáhněte kastrůlek z plotny a velmi opatrně přilijte smetanu a rum. (A buďte připraveni, že na vás horká směs pravděpodobně začne prskat, tak nepanikařte jako já…) Vraťte na plotnu a chvilku zahřívejte a míchejte, dokud se vše nespojí v hladkou polevu.

Až dort zcela vychladne, rozkrojte ho podélně na polovinu (pokud jste šikovnější než já, rozdělte jej na třetiny). Pláty pomažte vrstvou krému. Na vrchní díl taktéž přijde smetanový krém. Polevu pak opatrně přelijte přes dort. (A buďte připraveni, že horká poleva s sebou vezme část krému a opatlá vám kuchyňskou linku. Proto pracujte opravdu opatrně, ať jsou škody co nejmenší a nemusíte hysterčit jako já.)

Dort dejte chladit do ledničky a po chvíli jej posypte plátky mandlí. Podávejte na druhý den.





Žádné komentáře:

Okomentovat