středa 22. února 2017

Salát "alá" rychlovarná konvice

Byli jsme mladí, nerozvážní a spontánní, a tak jsme se s ajťákem rozhodli sestěhovat, ačkoli v té době byl celý byt tvořen pouze bílými stěnami a žárovkami visícími volně ze stropů. Několik týdnů jsme měli pouze vybavenou koupelnu, postel, psací stůl, jednu jedinou židli a vypůjčenou rychlovarnou konvici.

I přesto, nebo možná právě proto, jsme se snažili vnést do našich životů trochu úroveň a chtěli jsme stolovat s jistou dávkou společenské etikety. To bylo s jedinou židlí poněkud troufalé a víceméně nesmyslné, ale jak už jsem řekla, byli jsme mladí... (Alespoň někteří z nás…)

Ale ano, byly to zlaté časy, kdy jsem krájela zeleninu na parapetu, každý den jsme běhali pro čerstvé potraviny, protože jsme samozřejmě neměli lednici a jediné jídlo, alespoň vzdáleně připomínající teplou kuchyni, byl kuskus.

S lehkou dávkou nostalgie vám představuji recept na vyvážené jídlo uvařené pouze díky rychlovarné konvici!

Ingredience
·         1 hrnek celozrnného kuskusu
·         1, 5 hrnku vody
·         2 lžíce extra panenského olivového oleje
·         1 lžička oregana
·         hrst švestkových rajčat
·         polovina salátové okurky,
·         balkánský sýr
·         hrst oliv
·         1 červená cibule
·         3 lžíce citrónové šťávy
·         čerstvě mletý pepř
·         mořská sůl
·         hrnek Čat Čapat (Jde o indickou zdravou alternativu slaného mlsání. Složení: cizrnová mouka, čočka, hrách, mořská sůl, mango prášek, černý pepř, kmín, asafetida, rostlinný olej (řepkový), karambol semena, zázvor, skořice. Čat Čapat zakoupíte ve větších prodejnách se zdravou stravou, na internetových obchodech nebo na různých trzích.)

Kuskus nasypte do větší misky a smíchejte s olivovým olejem a oregánem. V rychlovarné konvici uvařte vodu, kuskus zalijte a přikryjte poklicí na 10 minut. Mezitím v jiné míse smíchejte všechny ostatní ingredience.

Okurku i cibuli nakrájejte na menší kousky, olivy a rajčata přepulte, balkánský sýr nakrájejte na kostičky.
Do směsi vmíchejte kuskus a dochuťte citronovou šťávou, osolte, opepřete.


A nezapomeňte na Čat Čapat! Doporučuji jím salát posypat až při samotném servírování. Jednak bude lahodit oku a zadruhé, pokud směs nasypete do salátu, který budete podávat například až druhý den, Čat Čapat se rozmočí a nebude již tak křupavý.



Žádné komentáře:

Okomentovat